"Geboren dichter ben ik niet"

              Leven en werk van

          Bastiaan van Heijningen

                  (1865-1889)

 

werkstuk Nederlandse letterkunde              

november 1980, Rijksuniversiteit Groningen

 

Vooraf

Dit is de levensbeschrijving van een tamelijk onbekende dichter en de bibliografie en ontvangstgeschiedenis van zijn werk. Het is het resultaat van een onderzoek in het kader van mijn studie Nederlandse taal- en letterkunde in de 70er jaren van de vorige eeuw. Hoewel taalkunde mijn hoofdvak was, heb ik er veel aardigheid in gehad. Het was vooral speurwerk in archieven en dat vond ik spannend en interessant.

Mijn begeleider destijds was prof.dr. J.J.A. Mooy. Hij was enthousiast over mijn onderwerpskeuze omdat literair-historisch onderzoek in die periode niet populair was onder studenten. Het was voor mij stimulerend dat hij echt belangstelling toonde.

Na dertig jaar zet ik nu de tekst van toen op het web omdat ik de gegevens over Van Heijningen graag wil delen met wie er interesse in heeft. In zijn dikke bloemlezing nam Gerrit Komrij gedichten van hem op, waardoor  Bastiaan van Heijningen nieuwe lezers heeft gekregen. Deze site is dan ook opgezet voor wie meer over hem weten wil.

Zuidhorn, juli 2010                                        Paulien van den Andel

 

 

Hier kunt u een pdf-versie van de bundel "Gedichten" van Van Heijningen downloaden.

P.S. Het voorwoord uit 1980 staat onderaan. De lay-out moet hier en daar nog worden verbeterd en er zullen foto's van o.m. de dichtbundel worden toegevoegd.